شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ |۲۱ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 23, 2024
دو قطبی شدن جامعه

حوزه/ یک تحلیلگر سیاسی گفت: قطبی شدن به شدت به ساختار اجتماعی و ذهنی کشور آسیب میزند و نیازمند رویکردی انتقادی و دقیق از سوی مسئولان و نخبگان است.

یه گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، ابراهیم متقی در دوره دانش‌افزایی و توانمندسازی اساتید بسیجی جهادگر تبیین (گفتمان انقلاب اسلامی؛ بایدها و نبایدها) که در مشهد در حال برگزاری است، به مسئله مسئولیت در برابر گام دوم انقلاب اسلامی و نقش علم در آن پرداخت و گفت: محوریت این گام بر علم استوار است؛ علم نه تنها باید به شناخت پدیده‌ها بپردازد بلکه باید به افزایش قدرت و ثروت کشور کمک کند.

وی ادامه داد: اگر مسیری که طی می‌کنیم به افزایش قدرت و ثروت منجر شود، در مسیر درستی قرار داریم که مورد تأیید مقام معظم رهبری است.

این تحلیلگر سیاسی به تغییرات اخیر کابینه اشاره کرد و افزود: این تغییرات باعث افزایش ابهام‌های سیاسی در جامعه شده است.

متقی به مسئله هویت پرداخت و گفت: ابهامات سیاسی به فضای ذهنی جامعه آسیب می‌رساند و مانع از انتقال درست مفاهیم و ادراکات به نخبگان و جامعه می‌شود.

وی افزود: قطبی شدن به شدت به ساختار اجتماعی و ذهنی کشور آسیب میزند و نیازمند رویکردی انتقادی و دقیق از سوی مسئولان و نخبگان است.

تحلیلگر سیاسی بیان کرد: اگر این تعاملات برقرار نشود و کنش‌های ارتباطی ضعیف باشند، کشور با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

وی گفت: ما باید درک واقعی از ساختار اجتماعی، سیاسی و دولتی در حال گذار داشته باشیم و با صبوری و کنش‌های ارتباطی قوی به تصمیم‌گیری‌های مؤثر دست یابیم.

این استاد دانشگاه به سیاست خارجی دولت اشاره کرد و یادآور شد: برجام از ابتدا بدون موازنه صحیحی طراحی شده بود و به همین دلیل، ادامه پیدا نکرد؛ تیمی که بر برجام تمرکز داشت، نباید برای سیاست خارجی انتخاب می‌شد.

متقی با اشاره به کتاب "وندی شرمن"، که به مذاکرات وین پرداخته است، به اهمیت شناخت دقیق از مذاکرات بین‌المللی و افراد کلیدی در سیاست خارجی پرداخت و گفت: برای شناخت افراد در حوزه سیاست خارجی، باید به تجربه‌های آنها در دوره‌های گذشته نگاه کنیم و ببینیم که آیا در موقعیت‌های مختلف توانسته‌اند به موفقیت برسند یا خیر.

این تحلیل‌گر سیاسی به تفاوت‌های میان دوره‌های مختلف در سیاست خارجی پرداخت و بیان کرد: در دوره‌های گذشته، انسجام ارگانیک بین وزارت خارجه، شورای عالی امنیت ملی و ساختارهای دفاعی وجود داشت.

وی به اهمیت داشتن یک انسجام ارگانیک که قابلیت بازتولید و پویایی داشته باشد اشاره کرد و هشدار داد: سیاست خارجی در آینده باید به این مسئله توجه کند تا بتواند نیازهای جمهوری اسلامی ایران را به درستی پاسخ دهد.

متقی بر اهمیت مفهوم "مقاومت" در سیاست خارجی ایران تأکید کرد و افزود: مقاومت ابزاری است که به کشورها و گروه‌های مستضعف قدرت می‌دهد تا در برابر بازیگران قدرتمند بین‌المللی ایستادگی کنند.

این استاد دانشگاه با اشاره به تغییرات در ساختارهای قدرت و انتقال از فضای ساختار به فضای اجتماع، گفت که مقاومت به عنوان یک اندیشه محوری در سیاست خارجی ایران همچنان ادامه خواهد داشت.

این تحلیل‌گر سیاسی در ادامه مباحث خود به ضرورت مقاومت در سیاست خارجی ایران پرداخت و تأکید کرد: این رویکرد باید به عنوان اولویت اصلی در دستور کار قرار گیرد. برخلاف برخی دیدگاه‌ها که منطقه قوی را مطرح می‌کنند، ایران در فضایی قرار ندارد که این ایده را دنبال کند. ایران باید به جای تکیه بر منطقه‌ای قوی، دولتی قوی ایجاد کند.

متقی بیان کرد: وقتی مجموعه‌ای یک‌دست نباشد، نمی‌تواند اهداف مشترکی را دنبال کند؛ اقتدار دولت ضروری است، و بدون آن، گسست‌هایی در تصمیم‌گیری و اجرای سیاست‌ها به وجود خواهد آمد.

وی همچنین به موضوع روابط ایران با کشورهای منطقه پرداخت و توضیح داد: روابط ایران با برخی کشورهای همسایه همچنان با چالش‌های اساسی روبه‌رو است.

این تحلیل گر سیاسی خاطرنشان کرد: تفاوت‌های فرهنگی و زبانی میان ایران و کشورهای عربی همسایه، از جمله دلایل این چالش‌هاست. این تفاوت‌ها در قالب‌های ذهنی و ادراکی بازیگران منطقه‌ای نیز مشاهده می‌شود و این موضوع، تنهایی ژئوپلیتیکی ایران را تشدید می‌کند.

وی در ادامه به بحث ژئوپلیتیک تهدید پرداخت و گفت: ایران در یک محیط ژئوپلیتیکی پر از تهدید زندگی می‌کند.

متقی بر اهمیت اقتدار دولت در مقابله با این تهدیدات تأکید کرد و گفت: بدون انسجام درونی و حمایت اجتماعی، دولت نمی‌تواند به طور مؤثر با چالش‌های داخلی و خارجی مقابله کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha